Monday, November 1, 2010

Resipi Warisan - Sambal Jawa Tok Mummy:-)

Salam semua..

Entri terakhir untuk hari ini ialah ummi nak berkongsi satu resipi dengan pembaca semua..

Wah, macam pandai masak je bunyinya..Resipi yang mudah tetapi sangat sedap..percayalah, kalau tak percaya kena cuba..hehehe

Alkisahnya begini, satu hari di beberapa minggu yang lepas ummi dan sahabat-sahabat ummi mengadakan 'potluck' kali kedua..'Potluck' sempena hari raya tapi dah lepas bulan raya..hehehe..

Apa lagi, jom belajar macamana nak buat Sambal Jawa Tok Mummy yang merupakan hidangan tradisi wajib di hari raya dan memang menjadi kegemaran kami adik beradik.

Bahan-bahannya:

3 batang serai atau lebih (lagi banyak lagi sedap)
Beberapa ulas bawang merah
Halia (setengah inci)
Beberapa ulas bawang putih


Kisar lumat bahan di atas


6 keping tauhu yang dipotong dadu dan digoreng


Peparu lembu yang dipotong dadu dan digoreng


2keping tempe dipotong dadu dan digoreng


10-15 batang cili hijau dihiris nipis


Suun direndam terlebih dahulu dan dipotong-potong pendek


Kulit tauhu direndam dahulu dan dipotong-potong kecil


Kicap (Bahan utama)


Cara-caranya:


Tumiskan bahan yang dikisar


Masukkan cili hijau


Masukkan sedikit air


Masukkan kicap
(Ikut kesesuaian, seandainya kurang hitam boleh ditambah kicap lagi nanti)


Masukkan garam


Masukkan gula


Masukkan tauhu, tempe


Masukkan peparu


Masukkan suun dan kulit tauhu


Kacau dan tambahkan kicap jika perlu


Siap!!


Close up sikit!!


Hidangan tengahari kami:
Kambing panggang, sayur campur, kek batik, sambal jawa, rendang daging, sambal tumis udang petai, ayam masak lemak dan air tembikai laici..Nyum..nyum..



Ummi: Selamat mencuba!!Penyediaannya memang mengambil masa tetapi memasak ia cuma sekejap dan rasanya sangat sedap!!Petang ni ummi nak membuat 'chicken chop'. Nanti ummi kongsikan resipinya dengan pembaca semua ya!




0 comments: